'Het gaat naar een burgeroorlog' en 'mensen kopen semtex en handgranaten'. Jan Nieboer schuwt grote woorden niet, maar zegt altijd de democratische weg te bewandelen. Nu is hij opgepakt voor 'dreiging, dwang en in gevaar brengen van de volksgezondheid'.

Het verzet tegen de komst van grote windmolenparken speelt al sinds 2016. Boeren die de molens op hun land toestaan worden bedreigd, politici en aannemers ontvangen dreigbrieven en op de locatie van een windpark wordt zelfs asbest gedumpt. Veiligheidsdienst NCTV waarschuwde al dat het verzet 'buitenwettelijke vormen' had aangenomen.

'In opperste wanhoop grijpen naar excessen'

Tegen EenVandaag zei Nieboer eerder stellig gewelddadige acties af te keuren. Wel maakte hij hierbij altijd de kanttekening dat hij goed begreep waar de woede en frustratie vandaan komt. Hij noemde de mensen die dreigbrieven versturen 'gewoon huisvaders' en 'gewoon burgers die nog nooit iets verkeerds hebben gedaan, maar in opperste wanhoop naar dit soort excessen te grijpen om maar hun leefwijze en leven te beschermen'.

Ook zei hij regelmatig mensen te spreken die bereid waren tot geweld over te gaan, dat sommigen zelfs handgranaten en semtex hadden gekocht, maar dat hij altijd probeerde hen over te halen de democratische weg te bewandelen.

'Ernstige strafbare feiten'

De vrouw van activist Nieboer bevestigde tegen Dagblad van het Noorden dat haar man gisteren op zijn kantoor in Nieuw-Buinen gearresteerd is. Nieboer en de twee andere arrestanten worden volgens de politie verdacht van 'ernstige strafbare feiten die werden gepleegd rondom de aanleg van windmolenparken'.

De politie heeft onder het toeziend oog van Nieboers zoon en dochter het kantoor doorzocht. Zijn vrouw is geschokt en liet weten dat hij 'die acties altijd heeft veroordeeld'. Volgens zijn zoon heeft vader Nieboer niets met de windmolenterreur te maken.

De politie heeft in Meeden een pop-up-politiebureau geopend waar een wijkagent en iemand van het onderzoeksteam vragen van omwonenden beantwoord.

Lees ook

Bekijk hier de reportage die EenVandaag eerder maakte over het verzet tegen de komst van windmolenparken: