‘Maak van ABN AMRO een voorbeeldbank, een volksbank’, dat stelt Emile Roemer, fractievoorzitter van de SP dit weekend. Afgelopen dagen was er veel commotie over de salarisverhoging die de top van ABN zichzelf had toebedeeld.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem besloot daarop vrijdag dat ABN AMRO kennelijk nog niet klaar was voor beursgang. En hoewel ABN AMRO inmiddels heeft laten weten af te zien van de salarisverhoging, is de discussie over wat we moeten met 'onze bank' hoog opgelaaid. Een volksbank zoals de SP voorstelt blijft in handen van de overheid, stelt de klant centraal en heeft geen exorbitante salarissen. 

Tegenstanders zeggen dat concurrentie in het bankwezen juist in belang is van de consument. En dat het geld dat we in ABN AMRO hebben gestoken veel beter ergens anders aan besteed kan worden. EenVandaag spreekt over de toekomst van ABN AMRO met Eric Smit, financieel journalist en Wouter Koolmees, Tweede Kamerlid van D66. 

In Radio EenVandaag buigen we ons over de vraag of het haalbaar is om terug te gaan naar een ouderwetse bank als de Postbank, die gewoon op onze spaarcenten let en er verder niks geks mee doet. We praten erover met financieel-economisch journalist Roel Janssen en met oud-bankier Hans Ludo van Mierlo.