Het aantal mantelzorgers daalt dramatisch; in 2040 zijn er voor elke 85-plusser nog maar zes mensen beschikbaar om mantelzorg te verlenen. Dat meldt het Sociaal-Cultureel Planbureau in een prognose.

Het aantal van zes is berekend door het aantal mensen van 50 tot 75 jaar te delen door het aantal 85-plussers. Het is dus niet gezegd dat al die zes mensen ook daadwerkelijk in actie komen als mantelzorger. Nu zijn er nog 15 mensen beschikbaar per 85-plusser, maar kan in de behoefte aan mantelzorg al nauwelijks worden voorzien.

'Natuurlijke neiging om voor elkaar te zorgen'

Of mensen echt in actie komen, wordt mede bepaald door goed overheidsbeleid, zegt belangenvereniging voor mantelzorgers Mezzo. Directeur Liesbeth Hoogendijk: "De bereidheid is er wel, mensen hebben de natuurlijke neiging voor elkaar te zorgen. Maar mensen hebben het ook heel druk. Ouders wonen vaak niet in de buurt. Dat vraagt nu al investeringen om de mensen die het kunnen en willen, ook in staat te stellen om te mantelzorgen." Mooie woorden hoort Mezzo genoeg over het onderwerp, maar het ontbreekt aan daden, vindt de organisatie. "Het is nog niet goed geregeld", zegt Liesbeth Hoogendijk.

Bandenproducent Vredestein ontwikkelde speciaal beleid voor medewerkers die mantelzorg willen verlenen. Volgens Joke Elferink van het bedrijf kent Vredestein onder andere flexibel zorgverlof voor mantelzorg. Het bedrijf is al in 2011 met dit beleid begonnen. "Wij hebben 1200 medewerkers in dienst. Wat buiten de poort in de maatschappij gebeurt, komt ook de poort binnen. Je loopt hier dus tegenaan."

"Er is meer nodig dan de huidige verlofregelingen", vindt Mezzo. "Die regelingen moeten ook niet alleen op het bordje van de werkgever komen."

Luister en lees ook

Tevreden werknemer

Volgens Elferink is Vredestein vooruitstrevend op dit gebied. Elferink: "Ook vanuit de gedachte: een tevreden medewerker leidt ook tot betere kwaliteit van de produkten die we maken. Dit geeft aan twee kanten winnaars."

Volgens Mezzo moeten behalve bedrijven ook de overheden ‘structureel nadenken’ over maatregelen om uitval door mantelzorgers te voorkomen. De belangenvereniging is van mening dat vooral gemeenten hier steken laten vallen. Die zijn onder andere verantwoordelijk voor het leveren van respijtzorg. Dat is zorg voor mantelzorgers die even willen pauzeren omdat het ze te veel wordt. Veel gemeenten veronachtzamen hun taak op dit gebied, vindt Mezzo.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.