Het aantal veebedrijven waar het Schmallenbergvirus is aangetoond is opgelopen tot 52. Afgelopen vrijdag stond de teller nog op 42. Begin december werd het virus voor het eerst ontdekt in Nederland en sinds 21 december zijn veeteeltbedrijven verplicht de geboorte van misvormde schapen of geiten te melden.

Het Schmallenbergvirus veroorzaakt verminkingen en hersenafwijkingen bij ongeboren lammetjes en kalveren. Ze worden geboren met een scheve nek, waterhoofd of scheve gewrichten en gaan, als ze nog leven, direct na de geboorte dood.

Begin november vorig jaar werd het virus voor het eerst aangetoond in het Duitse plaatsje Schmallenberg. Het virus wordt verspreid door een kleine vlieg, de knut. De knut is niet actief in de winter. De voedsel en warenautoriteit verwacht daarom nu geen nieuwe infecties. Toch vrezen schapenhouders dat het ergste nog moet komen. Komend voorjaar komt de grote geboortegolf van lammeren.

De teller staat nu op 52 besmette schapenbedrijven en 1 geitenhouder, verspreid over heel Nederland. Het is niet zeker of het virus overdraagbaar is op mensen. Daar wordt onderzoek naar gedaan.