Frankrijk rouwt om de serie grote terreuraanslagen in Parijs. In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn meer dan 120 mensen om het leven gekomen. Naar schatting zijn er ruim 200 mensen gewond geraakt, van wie tachtig zwaargewond. Vanavond staat EenVandaag geheel in het teken van de aanslagen.

De meeste slachtoffers zijn gevallen in het Parijse theater Bataclan. Tijdens een rockconcert openden ongemaskerde gewapende mannen het vuur. Speciale Franse politietroepen hebben vannacht rond 1.00 de gijzeling beëindigd. Speciale politie-eenheden hebben het theater bestormd. Vier terroristen zijn omgekomen bij de bestorming van het theater. Tijdens de gijzelingsactie zijn er minstens tachtig slachtoffers gevallen in het theater.

De Franse president Hollande liet in een verklaring weten dat de noodtoestand is afgekondigd en dat de grenzen zijn gesloten.

Aanslagen op zeven locaties

In totaal waren er aanslagen op zeven locaties in de Franse hoofdstad. De aanslagen waren onder andere bij de Boulevard Voltaire, de Rue de Charenton, de Hallen en de Rue de la Fontaine au Roi. Ook werden explosies waargenomen in een voorstad van Parijs, in de buurt van het Stade de France in Saint-Denis. 

Vanavond in de uitzending

In de uitzending vanavond een reportage van verslaggeefster Maaike Kempes, zij is ter plekken en laat het verhaal zien van Suzan Yücel, zij was onderweg naar één van de locaties waar geschoten werd op het moment dat het geweld begonnen.

In de studio spreken we met arabist Jan Jaap de Ruiter en terrorismedeskundige Quirine Eijkman. Verder vertelt oud-MIVD'er Pieter Cobelens over de vele aanslagen in Frankrijk de afgelopen jaren.

Drie Nederlanders gewond

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken meldt dat er gisteren drie Nederlanders gewond zijn geraakt tijdens de aanslagen in Parijs. Het gaat om twee mannen en een vrouw, waarvan twee van zwaargewond en de andere lichtgewond.

Reactie premier Rutte

Premier Rutte heeft tijdens een persconferentie bekendgemaakt dat de grensbewaking in Nederland wordt opgeschaald. Dit gebeurt naar aanleiding van de aanslagen.  “De nachtmerrie die gisteravond werkelijkheid werd, dreunt vandaag hard na. Ons hart, onze condoleances en onze steun gaan uit naar de slachtoffers, nabestaanden en heel het Franse volk.”

In de verklaring benadrukte Rutte dat we ons niet moeten laten intimideren door het geweld van IS: “Onze waarden en rechtstaat zijn sterker dan een extremistische groep. We zijn in oorlog met IS en laten ons niet intimideren. We zijn met meer. Geweld en extremisme zullen het nooit winnen van vrijheid en menselijkheid. Samen staan we sterk en zijn we weerbaar.''

Chronologie van gebeurtenissen:

De chronologie van gebeurtenissen volgens het Franse Le Journal Dimance

21.20 - Eerste explosie bij Stade de France

21.25 - Schietpartij rue Bichat

21.29 - Schietpartij avenue de la République

21.30 - Tweede explosie stade de France

21.38 - schietpartij rue de Charonne

21.43 - Explosie ter hoogte van 253 boulevard Voltaire

21.49 - Schietpartij, explosies bij het Bataclan-theater

21.53 - Derde explosie Stade de France

22.00 - fusillade boulevard Beaumarchais