Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid opgeeist voor twee aanslagen vandaag in Teheran. Twee zelfmoordenaars bliezen zichzelf op bij het mausoleum van Ayatollah Khomeini, stichter van de Islamitische republiek en vier gewapende mannen in vrouwenkleren bestormden en beschoten het parlement. Volgens de Iraanse veiligheidsdiensten is een derde aanslag verijdeld. In totaal zijn er tot nu toe 12 doden en 39 gewonden gemeld.

Journalist Golnaz Esfandiari van Radio Free Europe publiceerde gisteren een artikel over de campagne van IS om voet aan de grond te krijgen in Iran. Tot dusver was dat niet gelukt. De Iraniërs strijden samen met de Syrische president Bashar al-Assad tegen IS in Syrie, en in Iran is de overgrote meerderheid van de bevolking sjiitisch moslim, terwijl Islamitische Staat soennitisch is. 

Volgens Esfandiari is Islamitische Staat zich in de laatste maanden meer op Iran gaan richten. Zo zijn verschillende IS-filmpjes in het Perzisch vertaald. Soennieten in Iran werden in die filmpjes opgeroepen om op te staan tegen de sjiitische meerderheid.

In EenVandaag spreken we met Golnaz Esfandiari, en in de studio spreken we Peyman Jafari, politicoloog en afkomstig uit Iran.