De man die gisteren in Canada voor een overheidsgebouw een militair doodschoot, is de tot de Islam bekeerde Canadees Michael Zehaf-Bibeau. De aanslag was de tweede in minder dan drie dagen tijd. Maandag werd, ook in Ottawa, een 53-jarige militair doodgereden door een geradicaliseerde moslim. Is de dreiging van eenlingen reëler dan van terreurorganisaties?

In een reactie op de aanslagen in Canada maakte de Nationaal Cooördinator Terreurbestrijding en Veiligheid bekend dat in Nederland het dreigingsniveau vooralsnog niet wordt aangepast. Dit blijft op substantieel staan.

Geen concrete aanwijzingen in Nederland

De NCTV zegt geen concrete aanwijzingen te hebben voor een aanslag, maar sluit niet uit dat dit ook in Nederland kan plaatsvinden. Vorige week werd in Amsterdam namelijk een man gearresteerd die een aanslag plande op Nederlandse agenten.

De organisatie schrijft op haar website dat er sinds het begin van deze week meer zichtbaar politietoezicht is in drukke gebieden. Ook zijn er onzichtbare maatregelen van kracht. “Over de precieze aard en omvang van maatregelen worden zoals gebruikelijk geen mededelingen gedaan.” Aldus de NCTV op haar website.

De serieuze dreiging van een eenling

In mei pleegde de teruggekeerde Franse Syriëganger Mehdi Nemmouche een aanslag op het Joods museum in Brussel waarbij vier doden vielen. In Canada lijken de daders ook lone wolfs. Hoe serieus moeten we de dreiging vanuit eenlingen nemen? 

Vanavond in EenVandaag terreuronderzoeker Jelle van Buuren die gespecialiseerd is in eenlingen, de Leidse Islamitisch theoloog Rafik Dahman en defensiedeskundige Peter Wijninga.