Incontinent, wilsonbekwaam en vergeetachtig. Wanneer het over dementie gaat, doemen al snel beelden op van wegkwijnende mensen in verpleeghuizen. Maar dat dit slechts een klein deel van de werkelijkheid is, lieten ook verschillende reportages in Nieuwsuur vorige week zien. Ook technologie kan zeker een handje helpen, dat bewijst Dennis Schuivens met zijn uitvinding de CRDL.

Tijdens een ontwerponderzoek Voor de Gerrit Rietveld Academie werd hij, samen met zijn collega Jack Chen, geraakt door de aangrijpende gevolgen van dementie en het verlies van contact. Dat vormde de start van een zoektocht naar ene oplossing. En die vonden ze. Ze wonnen er zelf de Purpose Award mee.

Dennis Schuivens bij Radio EenVandaag

In het verzorgingstehuis zag Schuivens met lede ogen aan dat het gros van de bewoners met dementie vereenzaamde en steeds dieper in verdronken in de ‘verzonken-ik’, een fase van dementie. "Ik wilde een nieuwe taal ontwikkelen waardoor dementeerden en hun familie weer met elkaar kunnen communiceren en zo hun levensplezier weer terug zouden krijgen."

En dat lukt met de CRDL. "De CRDL verbindt mensen door aanraking naar geluid te vertalen", aldus Schuivens. De CRDL is een uit één stuk hout gegutst, afgeplat ei met in het hart verborgen een wonder van techniek. Twee personen leggen een hand op de contactsensoren die op het instrument zijn bevestigd. Door elkaar vervolgens aan te raken op de huid ontstaat geluid – de cirkel is dan rond. Dat kan door te tikken (langzaam en snel), kneden, strelen, kloppen of vasthouden. Iedere manier van aanraken, brengt een ander geluid met zich mee

"Technologische innovaties worden vaak gebruikt om elkaar te verbinden. Maar altijd van afstand, bijvoorbeeld online. Ik wilde technologie gebruiken om mensen echt met elkaar te verbinden", aldus Schuivens.