Hoe krijg je wanbetalers in beweging om hun ziektekostenpremie te betalen? Er zijn inmiddels 320.000 mensen met een betalingsachterstand op hun zorgverzekering. De PvdA wil dat de verzekeraars meer moeite gaan doen. Die partij wil dat het boetebedrag van de openstaande boetes in het ergste geval wordt kwijtgescholden.

Zorgverzekeraars moeten actief contact opnemen met mensen zodra ze hun premie niet betalen. En in het uiterste geval moeten die een deel van de schuld kwijtschelden, als er langdurig niet betaald wordt.

Nederlanders die een half jaar niet hun zorgverzekering betalen, worden aangemerkt als wanbetaler. Het dossier van wanbetalers gaat dan naar het College voor Zorgverzekeringen, die bovenop de achterstallige premies een boete heffen.

Deze dinsdag praat de Tweede Kamer over het wetsvoorstel van de PvdA. Lea Bouwmeester, Kamerlid van de PvdA, komt met het voorstel en legt in EenVandaag uit waarom zij vindt dat verzekeraars meer moeite moeten gaan doen. En ook: wat vindt verzekeraar Achmea van dit initiatief?

Ook aan het woord een wanbetaler en het College voor zorgverzekeringen.