Wilders veroorzaakte tijdens de verkiezingsavond grote ophef door een uitspraak over Marokkanen. Meerdere mensen hebben nu aangifte gedaan tegen de PVV-voorman.

Wilders vroeg zijn aanhang tijdens de verkiezingsavond van de PVV in Den Haag of ze meer of minder Marokkanen willen, waarop het publiek massaal ‘minder’ scandeerde. ‘Dan gaan we dat regelen’, voegde Wilders eraan toe. De PVV-leider refereerde met de vraag aan een eerdere uitspraak tijdens deze campagne. Toen zei hij dat Den Haag een stad ‘met minder lasten en als het even kan wat minder Marokkanen’ moet worden'.

Aangifte

Voor velen is hiermee een grens overschreden. Het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN) en het Landelijk Beraad Marokkanen gaan aangifte doen tegen Wilders. Ook een Amersfoorts raadslid en Sparta-doelman Sinouh hebben gezegd aangifte te doen. Het OM heeft inmiddels meerdere aangiftes ontvangen. Hoeveel het er precies zijn is nog niet bekend gemaakt. 

Facebookgroep: Ik doe aangifte

Op Facebook heeft de pagina ‘Ik doe aangifte tegen Wilders’ inmiddels meer dan 40.000 likes. EenVandaag spreekt met oprichter van deze pagina Naïma Ajouaau, statenlid voor de PvdA in de provincie Noord-Holland. Ook zij gaat aangifte doen. 

Hoe kansrijk is een aangifte tegen de PVV-voorman? Daarover spreken we met emeritus hoogleraar strafrecht Theo de Roos. In Den Haag is door andere partijen met afschuw gereageerd op de uitspraken van Wilders. Hoe denken de fractiegenoten van Wilders erover?

Onderzoek Opinienpanel

Een meerderheid (64%) vindt het niet kunnen dat Wilders zijn aanhang aanspoort om te roepen dat er ‘minder Marokkanen’ moeten komen. Maar de PVV-achterban heeft er minder problemen mee, zo blijkt uit onderzoek onder het EenVandaag Opiniepanel. Mariëlle Koekenbier presenteert in de uitzending de resultaten. 

Eerdere strafzaak Wilders

In 2010 startte er een strafzaak tegen Wilders wegens een aantal omstreden uitspraken. Hij werd hier volledig van vrijgesproken. EenVandaag maakte naar aanleiding van het proces een aantal uitzendingen. 

Er werd onder andere gesproken met historicus James Kennedy over de zin en onzin van het proces. Hij stelde dat een rechtszaak een win-winsituatie is voor de politicus. Wanneer Wilders veroordeeld wordt is hij een martelaar van het vrije woord, en wanneer hij vrijgesproken wordt een kampioen, aldus Kennedy. 

Ook keek EenVandaag naar wat de strafzaak eigenlijk opgeleverd heeft. Volgens strafpleiter Gerard Spong is het goed dat er door deze aandacht een brede discussie is ontstaan over de vrijheid van meningsuiting.