In de Twentse gemeente Tubbergen heeft het CDA al jaren de absolute meerderheid. Zeventig procent van de kiezers stemt op deze partij. Het hoogste percentage van Nederland. De aanhang van de christen-democraten is zo groot omdat Tubbergen een katholieke gemeente is.

Sterker nog: het is zelfs de meest katholieke gemeente in Nederland. Ook is het de geboorteplaats van priester-staatsman en doctor Schaepman, de grondlegger van de katholieke beweging in ons land.

Veertien van de negentien zetels in Tubbergen zijn in handen van het CDA, vier zijn voor de combinatie 'Gemeentebelangen/VVD'. De oppositie wordt gevoerd door de PvdA, die slechts één zetel heeft. Fractievoorzittter en lijsttrekker Jan Hummels heeft zich voor de komende gemeenteraadsverkiezingen ten doel gesteld de macht van het CDA te breken.

Hij vindt dat meer oppositie in de gemeenteraad de debatten levendiger maakt en dat is goed voor de democratie. Maar hoe krijg je de kiezers in Tubbergen zover om van hun geloof af te stappen? TweeVandaag ging mee op campagne.

Aan de macht in Tubbergen