Rabobank ontslaat negenduizend werknemers. Op dit moment werken er rond de 32.000 mensen bij het Nederlandse gedeelte.

Rabobank-topman Wiebe Draijer heeft de massa-ontslagen net bekend gemaakt tijdens een personeelsbijeenkomst op het hoofdkantoor in Utrecht. Het is niet de eerste drastische bezuiniging. Sinds 2008 zijn er al 14.000 banen verdwenen.

Rabobank-baas Wiebe Draijer wil met kostenbesparingen de winstgevendheid, en de kapitaalbuffers, verhogen. Het rendement van Rabobank zou nu te veel achterlopen ten opzichte van ABN Amro en ING.

De afgelopen jaren reorganiseerden de grote Nederlandse banken al fors. Uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Banken blijkt dat het totale personeelsbestand van de bankensector sinds de crisis in 2008 met zo’n 25.000 vaste banen is gekrompen. 

De aankondiging van de reorganisatie valt samen met een grote organisatiewijziging bij de Rabobank. De 106 lokale Rabobanken verliezen hun zelfstandigheid én hun eigen bankvergunning. Na de jaarwisseling gaat de bank door als één bank, met één vergunning. Daarmee komt er een einde aan het coöperatieve model van de bank. 

Volgens analisten is de koerswending noodzakelijk door de strenge eisen die toezichthouders DNB en ECB sinds de financiële crisis zijn gaan stellen aan de banken. De regelgeving en het toezicht bezorgt de Rabobank te veel bureaucratie, en kost daardoor simpelweg te veel geld. 

In EenVandaag een gesprek met econoom en ex-Robeco topman Jaap van Duijn. Hij vindt het jammer dat de Rabobank het coöperatieve model verlaat. Volgens hem wordt de bank door de veranderingen ‘een bank als alle anderen’. In de studio reageert voorzitter Reinier Castelein van vakbond De Unie.  

Beluister hieronder het interview in radio EenVandaag met organisatieadviseur en oud-Rabobankwerknemer Robert Snel.