Bij een vliegtuigcrash in Libië is een Nederlands jongetje de enige overlevende. De ANWB meldt dat er 61 Nederlanders zijn omgekomen. Aan boord zaten in totaal 93 passagiers en 11 bemanningsleden. Onder de Nederlandse slachtoffers bevonden zich onder meer klanten van de Nederlandse touroperator Kras Vakanties en en Stip Reizen.

De Airbus 330-200 van Afriqiyah Airways landde vanuit Zuid-Afrika in het Libische Tripoli. Bij de landing stortte het toestel neer.

Een informatienummer van het ministerie van Buitenlandse zaken is ingesteld: 070-3487770.

Voor de familie van de Nederlandse passagiers heeft ook de ANWB een informatielijn opengesteld: 088-2692112.

Brussels Airport heeft ook een nummer opengesteld voor vragen van vrienden en familie. Zij kunnen bellen naar 0032-2- 7537300. Het verongelukte toestel had Brussel als bestemming.

De locatie van de rampplek:

View Larger Map

Dat er meerdere Nederlanders zijn omgekomen bij de crash werd door minister-president Balkenende bevestigd op basis van informatie van de Nederlandse ambassade. Medewerkers van de Nederlandse ambassade zijn ter plaatse om hulp te verlenen en informatie te verzamelen.

Overzicht grote vliegtuigrampen met Nederlanders:

27 maart 1977: 583 mensen kwamen om het leven bij de vliegtuigramp boven het luchthaven van Tenerife. Een Amerikaanse en een Nederlandse Boeing 747 botsten op elkaar. Alle inzittenden van het Nederlandse KLM vliegtuig overleden. 70 inzittenden van het Amerikaanse toestel overleefden het ongeluk. De botsing is tot nu toe de grootste ramp uit de luchtvaartgeschiedenis.

7 juni 1989: De SLM-ramp in Suriname. Een toestel van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) stortte neer bij Zanderij. Het toestel probeerde bij mist te landen, maar dit mislukte. Het toestel had 187 inzittenden. Alle 9 bemanningsleden en 167 passagiers kwamen om het leven, voornamelijk Surinaams-Nederlandse mensen die op bezoek gingen bij familie. Het is de grootste vliegtuigramp uit de Surinaamse geschiedenis.

21 december 1992: Bij de Portugese stad Faro stortte een vliegtuig van de Nederlandse maatschappij Martinair neer. Het toestel vervoerde 327 passagiers, 54 van hen overleefden de ramp niet. Van de 13 bemanningsleden overleden twee stewardessen. Ongeveer 100 mensen raakten gewond.

4 oktober 1994: Boeing 747-vrachtvliegtuig van de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al stort neer op de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg in de Amsterdamse Bijlmermeer. 43 mensen kwamen om het leven, onder wie de driekoppige bemanning en de enige passagier van het vliegtuig.

61 Nederlanders omgekomen bij vliegramp Tripoli