Radio 538-dj Frank Dane heeft vanmiddag in zijn uitzending excuses gemaakt aan zangeres Maan voor een foute grap die hij op 17 november met haar uithaalde. De dj liet een poedelnaakte man voor Maans neus dansen terwijl zij optrad in de Frank en Vrijdagshow.

De zangeres raakte overstuur en begon van schrik te huilen. "Dit had nooit mogen gebeuren," benadrukte Dane. De 20-jarige zangeres accepteerde zijn excuses, maar vertelde wel dat ze zich erg onveilig voelde toen de naakte man binnenkwam.

De kwestie zorgde gisteren pas echt voor ophef nadat zanger Tim Knol op Twitter zijn ongenoegen over de actie had geuit en anderen zich daarbij hadden aansloten.

De oproep tot een boycot was aan Maan niet besteed. Na een eerste reactie op Instagram zat ze vandaag weer bij de Frank en Vrijdagshow zelf: "Ik verstijfde helemaal, ik voelde me heel onveilig, ik wist niet wat er aan de hand is en waar die man vandaan kwam. De zangeres vertelt dat ze "eindelijk dacht dat ze in een show zonder grapjes zat."

Afhankelijk

Muzikant en schrijver Aafke Romeijn snapt de reactie van Maan wel: "Nederland is klein en heeft maar enkele radiostations en tv-programma’s die echt groot bereik hebben. Als je er eentje boycot betekent dat dat je je eigen kansen op media-exposure aanzienlijk verkleint."

Ook al heeft Radio 538 nu zijn excuses gemaakt, toch is voor Romeijn daarmee de zaak niet klaar. "We moeten toch eens een gesprek hebben over hoe dit nou kan gebeuren. Blijkbaar zijn er nog veel sectoren die zodanig worden gedomineerd door mannen, dat daar het perspectief van vrouwen volledig wordt vergeten. En dat men dan dus echt denkt dat zo’n prank grappig is."

Boycot

"Met artiesten die in je studio optreden moet je altijd voorzichtig zijn," zegt radio dj Jeroen van Inkel. "Ze zijn heel geconcentreerd en vaak een beetje zenuwachtig. Dan moet je natuurlijk niet een naakte meneer naar binnen laten wandelen."

Een boycot zoals Tim Knol voorstelt zou hij een ‘stoere’ actie vinden, maar is ook lastig voor artiesten. "Zelfs in tijden van YouTube en social media zijn de traditionele media nog heel erg belangrijk. En 538 is ook nog een onderdeel van Talpa. Je kan het je niet permitteren om iemand als John de Mol tegen je te hebben."

Van Inkel zegt het een misplaatste grap te vinden, maar begrijpt ook hoe zoiets kan gebeuren. "Je wilt altijd unieke content creëren. Je wilt er uitspringen en het programma zijn waar iedereen het over heeft. Dan bedenk je van alles. En ja, soms gaat dat dan fout. Het kan 98 % van de tijd goed uitvallen. En soms dus niet. Het is een bedrijfsongeval."

Jeroen van Inkel en Aafke Romeijn bij Radio EenVandaag

Kate Middleton

In 2012 riep een andere ‘radiograp’ volledig uit de hand. Twee Australische dj’s deden zich voor als koningin Elizabeth en prins Charles. toen zij met het Britse ziekenhuis belden waar prinses Kate was opgenomen vanwege haar zwangerschap.

Het duo werd, omdat er geen receptioniste aanwezig was, door een verpleegster doorverbonden met de afdeling waar de prinses verbleef. Britten spraken schande van de privacy-schending. De verpleegster die ten prooi viel aan het ‘komisch duo’ beroofde zichzelf een aantal dagen later van het leven. De dj’s gaven een emotioneel interview waarin ze hun excuses maakten.