Tienduizenden Digid-codes liggen opgeslagen bij een reclamebureau dat ze ongevraagd krijgt opgestuurd. Het ministerie van Binnenlandse Zaken weet al jaren van deze situatie maar lukt het niet om het probleem op te lossen.

Inmiddels is de landsadvocaat en het College Bescherming Persoonsgegevens door verantwoordelijk minister Plasterk ingeschakeld. Dat blijkt uit een reportage die vanavond door EenVandaag wordt uitgezonden.Het programma krijgt inzage in de gevoelige persoonsgegevens van verschillende burgers. 

Ondernemer Andre Elings van reclamebureau Digi-D snapt niet waarom er niet meer moeite wordt gedaan om aan deze verwarring een einde te maken. "Als iemand ons hackt, wie is er dan verantwoordelijk? Wij moesten aan de staat bewijzen dat we overlast hebben en moesten dus de gegevens opslaan. Dat gebruiken ze nu tegen ons."

Internet-consultant Krijn Schuurman is verbaasd over de gang van zaken. 'Ik snap niet dat het ministerie het zo hoog laat oplopen voor relatief weinig geld. Als blijkt dat je als overheid een steek hebt laten vallen, dan kun je dat het beste zo snel mogelijk repareren. Hoe lang het duurt, des te meer gegevens dit bedrijf binnenkrijgt.

Met de Digi-D gegevens kunnen toeslagen worden aangevraagd, rekeningnummers gewijzigd en medische dossiers worden ingezien. Gesprekken tussen het het ministerie van Binnenlandse Zaken en het reclamebureau hebben de afgelopen jaren tot niets geleid. Op verzoek van het reclamebureau hebben drie onafhankelijk bedrijven uitgerekend wat de kosten zijn om het bedrijf onder een andere naam voort te zetten. Die kwamen tot een bedrag van een 110.000 euro. Daarnaast wil het bedrijf advocaatkosten vergoed krijgen en compensatie voor de overlast. Volgens Digi-D wil het ministerie het bedrijf niet voldoende compenseren, volgens het ministerie vraagt het bedrijf te veel.

Ondertussen zijn bij het Waalwijkse bedrijfje inmiddels 40.000 inlogcodes en andere privacygevoelige informatie van burgers geregistreerd. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.