Het is vandaag 29 november en dat betekent 'Sint Pannenkoek'. Dit feest is vandaag precies 30 jaar geleden ontstaan in een strip van Jan, Jans en de kinderen. Opa en Catootje hebben geen zin in boontjes en daarom komt opa met het verhaal dat het Sint Pannenkoek is op 29 november. 'Een eeuwenoude Rotterdamse traditie’ waarbij alle gezinsleden de heer des huizes verwelkomen door hem met een pannenkoek op hun hoofd ‘een vrolijk en gezegd Sint Pannenkoek’ te wensen. 

Het feest is de laatste jaren erg populair geworden door social media, waarop mensen massaal foto’s van zichzelf sturen met een pannenkoek op hun hoofd. Ook worden er op verschillende plaatsen in het land 'Sint Pannenkoek' feesten georganiseerd waarbij iedereen langs mag komen om een pannenkoek te eten. 

EenVandaag sprak met de inmiddels 83-jarige tekenaar Jan Kruis over het succes van dit feest. Hij stelt voor om het Sinterklaasfeest ‘zo zoetjes aan’ te vervangen voor Sint Pannenkoek, omdat niemand er aanstoot aan kan nemen. En speciaal voor EenVandaag vertelt hij ‘De legende van Sint Pannenkoek’. Luister hier naar Kruis’ verhaal: