Waar in Amerika een uitvinding moet zorgen voor verminderd watergebruik bij het doorspoelen van het toilet, gaat het in Nederland juist relatief goed. Met 130 liter water per persoon per dag scoren we onder het wereldwijde gemiddelde. Hoe kan dat?

In het Verenigd Koninkrijk gaat er dagelijks zo'n 330 liter water per persoon per dag doorheen, in de Verenigde Staten zelfs 570. Waar komen die verschillen vandaan? Dat heeft meerdere redenen. We zetten er 3 op een rij.

1. Weglekken

Kees van Leeuwen, hoogleraar bij wateronderzoeksinstituut KWR, prijst het Nederlandse leidingenstelsel. "Dat is vrij geavanceerd, in tegenstelling tot in andere landen. In Londen lekt bijvoorbeeld 40 procent van het water ondergronds weg. Door gaatjes in de leidingen kan weer vuil in het water komen. Daardoor moet je het water daar zuiveren met chloor. Dat hoeft in Nederland niet."

2. Mentaliteitsverschil

In Nederland is de mentaliteit over waterverbruik anders. "In Nederland zijn er verschillende reclamecampagnes geweest om mensen te wijzen op hun drinkwaterverbruik", legt Van Leeuwen uit. Daardoor is er volgens de hoogleraar bewustzijn gecreëerd dat we te veel drinkwater verbruiken. In het buitenland ligt dat anders. "In sommige landen is of was drinkwater zelfs gratis. Dan zie je dat mensen veel meer water gebruiken."

3. Grasvelden besproeien met drinkwater

In de Verenigde Staten, waar het verbruik dus veel hoger ligt, is meer grond om geïrrigeerd te worden. "Dat gebeurt veelal met drinkwater", vertelt Van Leeuwen. "En dat moet eigenlijk anders. Met grondwater."

Amerika is wel bezig om het waterverbruik in het toilet aan te pakken. Het aantal gebruikte liters water kan namelijk met meer dan de helft dalen in Amerika, dankzij een glibberig goedje dat in de toiletpot gesprayd wordt, schrijft onder meer BBC News. Een flinke besparing. Het goedje zal er voor zorgen dat de toiletpot gladder wordt, waardoor uitwerpselen makkelijker wegspoelen met minder water.

Lees ook