In andere landen is het heel normaal. Een camera op het dashboard om de weg te filmen. Volgt Nederland snel? EenVandaag deed onderzoek onder ruim 23.000 autobestuurders.

Uit het onderzoek blijkt dat bijna een kwart van de automobilisten (22 procent) een dashcam overweegt aan te schaffen. De meesten van hen willen de beelden gebruiken als bewijsvoering bij een ongeval of agressie. Met een dashcam bestaat er, volgens velen, geen twijfel meer over het wie en wat bij een ongeluk.

Een aantal heeft al een nare ervaring op de weg gehad waarbij de dader wist te ontkomen. Zoals een panellid zegt: "Ik ben eens aangereden en diegene is gevlucht en heeft daarna ontkend. Als ik beelden had gehad, stond ik veel sterker. Nu draai ik zelf op voor de zooi door hem."

Lees ook

Nog eens 5 procent van de automobilisten in het onderzoek heeft al een dashcam in de auto. Dit panellid heeft daar bepaald geen spijt van: "Al na twee maanden hielp de dashcam in een dispuut na een ongelukje. Ze wilden mij de schuld geven maar nadat ik ze vertelde dat ik een dashcam had, dropen ze af."

Toch heeft de dashcam niet voor iedereen een ernstige functie: "Heb er een, maar gebruik alleen tijdens vakanties, om een mooie route te filmen."

Lees ook

info

Over dit onderzoek

Het onderzoek is gehouden op 1 en 22 februari 2019 en er deden 23.563 mensen mee. De uitslag is gewogen op zes variabelen.