EenVandaag is meer dan alleen tv en radio. Elke dag zet het online team zich in om reportages, nieuws en andere berichten op de website en social media te brengen. Content die gebaseerd is op wat televisie en radio verschijnt, maar in de uitwerking totaal anders kan zijn.

In deze top 3 blikken we terug op de drie grootste social media-berichten van 2016. Waarom deze video's en hoe werd er op gereageerd? de EenVandaag Social Top 3:

Humanitas

Het ‘project’ Humanitas begon aan de vergadertafel op de redactie van EenVandaag. Redacteuren en verslaggevers van het gezondheidscluster mochten filmen in het verzorgingstehuis van Humanitas in Rotterdam. Een uniek inkijkje in een wereld waar veel over wordt gesproken, maar weinig beeld van is.

Het verhaal van Claar (90) en haar man Frits (92) ontroerde Nederland. In de video, die niet is uitgezonden op televisie, was te zien hoe dit demente stel elkaar elke dag opnieuw ontmoette.

De reacties op het verhaal waren talrijk én gemengd: ‘Wat mooi om te zien hoe dit lieve stel van elkaar houdt’ en ‘Deze video laat zien dat liefde inderdaad onvoorwaardelijk is.’

Naast deze berichten kwam er ook kritiek. Aan het eind van het verhaal kwam naar voren dat het stel niet meer samen mocht slapen. ‘Waarom kan dit niet?’ en ‘Dit is dus waarom de zorg in Nederland niet functioneert’ waren veelgehoorde reacties.

Het verhaal was dat het van de verzorgenden wel mocht, maar dat de kinderen van het stel het liever niet meer zagen gebeuren, omdat Frits vanwege zijn dementie zijn vrouw wakker zou houden.

Daily Mile

EenVandaag  ging op bezoek bij een basisschool waar de Daily Mile pas was geïntroduceerd. Een Daily Mile is een stukje beweging op scholen. Als de juf of meester het seintje geeft, moeten de kinderen een mijl lopen of rennen.

Een welkome afleiding van de dagelijkse sleur in de klas en de manier om op een leuke manier wat extra beweging te krijgen. Ruim een miljoen mensen zagen de video:

Deense kinderopvang

Kinderen die metershoog in een boom zitten, bezig zijn met een zakmes of totaal onder de modder door het bos heen banjeren. Het lijkt de nachtmerrie voor de gemiddelde moeder van schoolgaande kinderen als je hoort dat zulke dingen gebeuren bij de buitenschoolse opvang. Toch bleek het tegenovergestelde toen we op Facebook een video postten over een Deense kinderopvang waar zulke dingen dagelijks plaatsvinden.

De reacties waren lovend: ‘Dit moeten we in Nederland ook weer hebben.’

Het is goed dat een kind gewoon weer kind kan zijn

Het verhaal van de kinderopvang is duidelijk. Kinderen moeten een uitlaatklep hebben, buitenspelen is goed en weerstand wordt opgebouwd door ook een keer goed op je plaat te gaan. Deze manier van werken maakt dat kinderen weer kind kunnen zijn.