Hoeveel van uw avondeten is gisteravond in de vuilnisbak beland? De kans is groot dat u een kleine twee ons aan groente, vlees en ander voedsel heeft weg gegooid. Per jaar komt dat neer op ongeveer vijftig kilo per persoon en bijna vierhonderd euro per huishouden. 2014 is daarom door door de Alliantie Verduurzaming Voedsel -een samenwerkinsgverband van producenten, supermarkten, horeca etc.- uitgeroepen tot het jaar tegen de voedselverspilling. 

Consumenten nemen veertig procent van de voedselverspilling voor hun rekening. In Radio EenVandaag legt Toine Timmermans van de Wageningen Universiteit uit waarom voedselverspilling een probleem is, wat we er als consument tegen kunnen doen en wat de overheid en het bedrijsfleven kunnen doen.

Voedselverspilling valt onder Economische Zaken. Staatsecretaris Sharon Dijksma heeft doelstellingen bepaald om voedselverspilling tegen te gaan. Zijn deze realistisch? Verslaggever Harm van Atteveld is bij een cateringbedrijf in Veghel dat werkt met eten dat de supermarkt niet meer kan verkopen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.