Al jarenlang brengt Nederland haar stem uit via een stemcomputer, als EenVandaag in 2006 aantoont dat het apparaat onveilig, onbetrouwbaar en makkelijk te kraken is. Naar aanleiding van de verhalen belanden tienduizenden stemcomputers op de schroothoop. Sindsdien stemmen we weer met het rode potlood en een stemformulier. Maar: zowel het kabinet als de Tweede Kamer zien weer heil in elektronisch stemmen, 'want de technologie is vooruit gegaan', zegt minister Plasterk. 

‘Hacktivist’ Rop Gonggrijp, die destijds de gebreken van de stemcomputer aantoonde, blijft bij zijn standpunt en zegt zelfs dat het nu gevaarlijker is: als grote banken hun systemen niet kunnen beveiligen, hoe loopt het dan af met digitaal stemmen? 

Stemmen met potlood en papier is hopeloos ouderwets, maar veel veiliger dan een stemcomputer. Met Rop Gonggrijp kijken we terug naar het einde van de stemcomputer maar vooral ook vooruit naar de nieuwe campagne die hij gaat voeren tegen de herinvoering van het apparaat.   

EenVandaag bestaat dit jaar twintig jaar. De verslaggevers van EenVandaag gaan deze zomer terug naar de hoofdpersonen van die verhalen die hun persoonlijk raakten. In deze aflevering is het de beurt aan Ferry Stoop. Kijk  op de themapagina voor alle reportages en columns van oud-presentatoren.

20 jaar EenVandaag: Ferry Stoop