Garnalenvissers hebben in 2010 een zwaar jaar gehad. Ze kregen bijna niets voor hun garnalen en werkten onder de kostprijs. Vissersfamilies gingen failliet en de jeugd zag hun droom om hun vader op te volgen verbleken. 

Er moest iets gebeuren. De vissers maakten geheime afspraken: ze zouden minder gaan vissen zodat er minder garnalen aan land kwamen zodat de prijs zou stijgen. Niet iedereen hield zich daaraan en in Den Oever, een dorp in de punt van Noord-Holland, breekt een heuse garnalenoorlog uit. De vangst van de vissers die toch gingen varen werd gekaapt en vernietigd. 

Als klap op de vuurpijl kwam de NMA een paar maanden later met een megaboete voor de garnalenvissers, vanwege de vangstafspraken. Nog een financiële tegenvaller die veel vissers niet konden ophoesten.

Tegenwoordig gaat het een stuk beter met de sector. De prijzen zijn weer stabiel, maar de crisis heeft diepe wonden geslagen in de gemeenschap. Er is nog steeds onenigheid tussen de vissers die zich niet aan de afpraken hielden en sommige vissers hebben de boete van de NMA niet betaald.

EenVandaag bestaat dit jaar twintig jaar. De verslaggevers van EenVandaag gaan deze zomer terug naar de hoofdpersonen van die verhalen die hun persoonlijk raakten. Kijk op de themasite voor columns van oud-presentatoren en meer reportages.

Garnalenvissers in oorlog

Verslaggever Joost van Wijk over garnalenoorlog

Garnalenvissers in oorlog