De hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak, Robert M., krijgt achttien jaar en tbs. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald. Medeverdachte Richard van O. Krijgt zes jaar cel.

In de rechtszaal was het rumoerig. Robert M. gooide een glas water naar de rechter. EenVandaag-redacteur Barbara van Gool Twittert:

“Het schuldgevoel is gigantisch. Daar kun je niks mee, omdat je je kind in handen hebt gegeven van een monster.” Het zijn de woorden van een betrokken moeder uit de Amsterdamse zedenzaak bij de start van het proces tegen Robert M. Vandaag is de uitspraak tegen de kinderverkrachter. Eerder al sprak EenVandaag met de moeder. Haar kind is waarschijnlijk niet door Robert M. misbruikt, maar is zeker getuige geweest van misbruik in het Hofnarretje. De impact op het gezin is dan ook groot en de onzekerheid dat er misschien toch wat gebeurd is enorm:

Vandaag blikt ze terug op het proces.

Rechtspsycholoog Peter van Koppen reageert in de studio op het vonnis. Het volledige dossier over de Amsterdamse zedenzaak vindt u hier terug.

M. werd in december 2010 opgepakt, nadat beeldmateriaal van een van zijn slachtoffertjes in een Amerikaans onderzoek naar kinderporno was opgedoken. M. (28) heeft bekend dat hij 87 zeer jonge kinderen ernstig heeft misbruikt, justitie heeft hem voor 67 gevallen vervolgd.

Het Openbaar Ministerie heeft op 5 april tegen M. 20 jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist, tegen medeverdachte Van O. 12 jaar cel.

De uit Letland afkomstige verdachte legde het misbruik veelvuldig op foto en video vast. Deze bestanden deelde hij via internet met pedofielen elders op de wereld. Voor zijn arrestatie was hij werkzaam op Amsterdamse kinderdagverblijven en als privéoppas. Volgens justitie heeft Van O. zijn partner actief ondersteund bij het systematische misbruik.