Als zestienjarige scholier al thuiszitten met een burn-out? Het overkwam Maaike uit Groningen begin dit jaar. Ze was opgebrand, kwam niet meer van de bank af en is een paar maanden niet naar school gegaan.

En ze is niet de enige die al op jonge leeftijd last heeft van stressklachten. Uit onderzoek van EenVandaag samen met jongerenkrant 7Days blijkt dat zes op de tien jongeren wekelijks stress hebben over school- of studiezaken. In EenVandaag vertelt Maaike hoe het zo ver kwam. 

Fenna van der Beek is psycholoog en ziet in haar prakrijk steeds vaker jongeren die stressklachten ervaren. Op een middelbare school in Haarlem geeft docent Dan van der Poll een cursus mindfulness aan zijn leerlingen. Op die manier hoopt hij dat ze beter met de druk om kunnen gaan. 

Stop met stressen

Ook in Radio EenVandaag praten we over stress onder jongeren met Annemieke Ruggenberg, één van de schrijfsters van het boek Stop met stressen: Handleiding voor jongeren met een (bijna) burn-out, dat vandaag verschijnt. Psychologe Saskia Moonen zal toelichten dat ze steeds meer jongeren ziet die kampen met forse stress en burn-out verschijnselen.

Debat VondelCS 16 jaar en burnout