De SGP bestaat 100 jaar. Daarmee zijn de gereformeerden de oudste van alle actieve politieke partijen. De oprichters vonden de bestaande protestante partijen destijds te liberaal worden. De afstand tot de bijbel werd te groot. Inmiddels zijn we een eeuw verder: Nederland verandert, maar de bijbel blijft altijd hetzelfde.

Partijleider Kees van der Staaij reageerde in het Politiek Café van EenVandaag op het 100-jarig bestaan van zijn partij: "Het is een groot voorrecht." Van der Staaij haalde aan dat de partij al lang stabiel is in het politieke landschap, vergeleken met partijen die zijn 'gekomen en gegaan'.

Op bijna alle gebieden die voor de partij belangrijk zijn, hebben ze de laatste jaren moeten inleveren: euthanasie, vrouwenemancipatie, homohuwelijk en abortus. Dat doet pijn. Hoe gaat de SGP daarmee om? Verslaggever Laura Kors gaat een week lang op zoek naar de partij: wat is er in 100 jaar veranderd of juist gelijk gebleven voor de SGP?

In Middelburg werd 100 jaar geleden in de kerk de SGP opgericht. Nu staat er een winkelpand van Scapino (rechts), het kostershuis (links) staat er nog wel.

Aflevering 1: Schandalen en hoogtepunten

Historicus en SGP-partijlid Wim Fieret spreekt over een eeuw SGP; van schandalen tot het grootste wapenfeit dat de partij bereikte. En hoe ontkomen SGP-politici met hun zeer orthodoxe standpunten kritiek, terwijl andere rechtse partijen daarop worden aangevallen?

Aflevering 2: SGP-vrouwen

De rechter kwam er aan te pas om ook SGP-vrouwen toe te laten binnen de gelederen. Eigenlijk vond, of vindt, de partij dat vrouwen niet horen te regeren. Lilian Janse in Vlissingen is in 100 jaar de enige gekozen SGP-vrouw: een unicum. Maar waar moeten bijbelvaste mensen heen die nu nog tegen vrouwen in de politiek zijn?

Lijsttrekker Lilian Janse tijdens de uitslagenavond in Vlissingen (2014)

Aflevering 3: 'Houston, we have a problem'

Een probleem of een uitdaging? Jongere generaties jongeren die zijn 'opgevoed' met de SGP, en normaal gesproken altijd bij de partij zou blijven, stappen nu over. "Ze voelen zich bijvoorbeeld aangetrokken tot de wat hardere partijen als de PVV of Forum voor Democratie." Ook de ChristenUnie lokt jongeren weg. Laura Kors bespreekt met SGP-jongeren voorzitter Willem Pos en politicoloog André Krouwel hoe de partij met deze 'verloren schapen' om moet gaan.

Aflevering 4: Het gezin

In de laatste aflevering een thema dat de gereformeerden misschien wel het meest aan het hart gaat: het gezin. Op het belang van het gezin hamert de partij al jaren. Verslaggever Laura Kors sprak met Jan Schippers, hoofd van het wetenschappelijk bureau van de SGP.