Jullie deden massaal mee, maar liefst 1.750 deelnemers lieten hun mening en ervaringen achter. Een op de zes heeft wel eens een klap gehad van hun vriend of vriendin (18 procent), dat is fors! Een klap in een relatie moet best kunnen, vindt 14 procent.

Opvallend: het zijn juist de meiden die sneller hun handjes laten wapperen. Iets meer jongens dan meisjes zeggen dat ze wel eens een klap gekregen hebben. Bij de jongens gaat het om 20 procent, bij de meisjes om 16 procent.

Op de vraag of jullie zelf wel eens een klap hebben uitgedeeld, antwoordde 14 procent van jullie met ja. "Mijn ouders hebben me niet geleerd hoe ik emoties moet uiten. Ik kan dan ook erg agressief worden wanneer ik emotioneel ben. Ik heb mijn vriend een klap gegeven uit reflex omdat hij me aanraakte terwijl ik boos of verdrietig was, daar kan ik niet tegen," vertelt een deelneemster aan het onderzoek.

Nog enkele reacties:

“Ik had een relatie met een jongen die niet wist hoe hij moest omgaan met woede of boosheid. Hij ging dan altijd meteen over op slaan en schoppen. Hij had daarna altijd ‘spijt’ daar door heb ik het een dik jaar vol gehouden.”

"Een keer z'n sigaretten doormidden gebroken, een keer hem klootzak genoemd en hem een klap in het gezicht gegeven."

"Gegooi met hete koffie en hij brak mijn voet. Jaren verbaal geweld getolereerd en na eerstgenoemde acties gelijk de relatie verbroken, aangifte gedaan (waar niets mee gedaan is) en op mezelf gaan wonen. Ik weiger fysiek geweld in mijn relatie."

Bang

Een op de zeven ondervraagden geeft aan dat er binnen de relatie wel eens gedreigd is met geweld. Zowel jongens (6 procent) als meisjes (19 procent) zijn wel eens bang voor hun vriend of vriendin.

"Ik voelde mij eens bedreigd, en heb toen letterlijk van mij af geslagen. Dit was eenmalig."

Geslagen door ouders

Relationeel geweld is een vorm van huiselijk geweld. 66 Procent van de TopX leden geeft aan wel eens geslagen te zijn door ouders of opvoeders. Een op de zeven (14 procent) is vaker geslagen.

Geweldsprobleem

EenVandaag volgde de nabestaanden van twee jonge meisjes die door hun ex-vriendjes om het leven zijn gebracht, en die andere jongeren willen waarschuwen. In onderstaande video ook het aangrijpende verhaal van twee TopX leden, die te maken hadden met geweld in hun relatie.

Bekijk hieronder de uitslag.

Het onderzoek is gehouden tussen 06 en 13 januari 2011. Aan het onderzoek namen 1.750 jongeren deel in de leeftijd van 12 tot en met 24 jaar.