Zorgorganisatie Vierstroom in Gouda gaat familieleden van bewoners van verpleeghuizen van  'moreel verplichten' om een handje te helpen. Na een succesvolle proef heeft de organisatie besloten het meewerken verplicht te stellen in alle zestien locaties. Vier uur per maand wordt de richtlijn.

Dat schrijft dagblad Trouw vandaag. Vierstroom kan familieleden niet juridisch verplichten mee te helpen, maar gaat ze wel meedelen dat het vanaf nu de gewoonte is dat familie meehelpt.

Staatssecretretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) noemt de resultaten bemoedigend: familie, cliënten en medewerkers zijn enthousiast. 'Het welbevinden van bewoners lijkt tijdens het experiment gestegen. Dat is de winst. Want als ik iets merk tijdens werkbezoeken is het wel hoe groot de rol is die mantelzorgers en vrijwilligers spelen in het geluk van hun naasten. En dat geldt in een instelling echt niet minder dan thuis.'

In EenVandaag een reactie van Jeroen van den Oever, bestuurder van de Vierstroom in Gouda. Daarnaast een bezoek aan een bewoner en zijn mantelzorger: wat vinden zij van deze constructie?