Staatssecretaris Martin Van Rijn (Volksgezondheid) heeft geluisterd naar de kritiek van ouderen die destijds vanuit het verzorgingshuis zelfstandig zijn gaan wonen.

Zij kregen de belofte dat zij hun ruime zorgpakket zouden houden maar door de bezuinigingen en decentralisatie hield die belofte geen stand. Alleen als ze weer naar een verzorgingshuis zouden verhuizen, hielden ze recht op hun zorgpakket. Dit leidde tot hevige kritiek van de ouderen zelf en ook van de Tweede Kamer.

Die kritiek heeft Van Rijn zich nu aangetrokken. In een brief naar de Tweede Kamer schrijft hij deze week dat de ouderen toch hun pakket (met onder meer persoonlijke verzorging, verpleging, huishoudelijke hulp en maaltijden) kunnen houden. Daarmee komt ook een einde aan een spannende periode voor Els Geurts (80) uit Wijchen.

EenVandaag sprak in maart met haar. Ze had slapeloze nachten vanwege de keuze verhuizen en zorg houden of blijven wonen in haar appartement en maar afwachten wat voor zorg ze zou krijgen. Er werd met haar gesold, vond ze. Geurts overwoog toen serieus terug te verhuizen naar het verzorgingshuis. Uit angst om haar goede zorg te verliezen, te verwaarlozen en weer depressief te worden.