Gynaecoloog Cees Renckens (65) neemt na 23 jaar afscheid als voorzitter van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK). Ter ere van zijn vertrek is vandaag een symposium over modeziekten; een onderwerp dat Renckens na aan het hart ligt. Ziekten die zorgen voor klachten bij de patiënt, maar waarvoor nooit een wetenschappelijk verklaring is gevonden. Maar als er geen objectief bewijs is voor de klachten, bestaat de aandoening dan niet? EenVandaag over anti-kwakzalvers, modeziekten en de patiënt als grote verliezer.

In zijn vakgebied heeft Renckens meerdere modeziekten zien passeren; eerst de postnatale depressie, later de bekkeninstabiliteit. Beide gevallen zijn nooit wetenschappelijk bewezen en in beide gevallen was de behandeling erger dan de kwaal. Hetzelfde geldt voor de whiplash, RSI en CVS; geruststellen is het enige wat een arts kan doen. De ziekten verdwijnen na verloop van tijd vanzelf weer; aldus Renckens.

Maar bagatelliseert Renckens niet wat er daadwerkelijk aan de hand is? Doet hij de mensen die echt pijn lijden, niet meer uit hun bed kunnen komen van vermoeidheid, onterecht af als aanstellers? Is het niet gewoon de medische wetenschap die hier tekort schiet omdat ze nog veel symptomen niet kan verklaren?

Bij het Vermoeidheidscentrum in Lelystad willen de artsen niet over modeziekten spreken. ME wordt behandeld als een echte ziekte. En bekkeninstabiliteit is in het Zuiderzee Medisch Centrum Lelystad een veel voorkomende klacht.