Kinderen belanden vaker op de spoedeisende hulp met ademhalingsproblemen. Kinderlongartsen wijten dit aan een veel voorgeschreven astmapuffer die in sommige gevallen niet goed blijkt te werken; het middel salbutamol van het merk Sandoz.

Artsen moeten nu regelmatig het paardenmiddel prednison voorschrijven om de ernstige ademhalingsklachten bij kinderen alsnog onder controle te krijgen.

Bij het bijwerkingsinstituut Lareb zijn inmiddels 63 meldingen binnengekomen over salbutamol. Het College ter Beoordeling Geneesmiddelen (CBG) onderzocht het middel maar heeft het niet van de markt laten halen. Het wordt dus nog steeds voorgeschreven en geleverd.

Kinderlongartsen, gespecialiseerde huisartsen op het gebied van astma en het Longfonds noemen dit ‘volstrekt onwenselijk’. Zij willen dat patienten een alternatief middel krijgen tot dat de veiligheid van salbutamol van Sandoz absoluut is bewezen.

EenVandaag spreekt met een benauwde tiener die op de spoedeisende hulp belandde en zelfs opgenomen moest worden in het ziekenhuis. We spreken ook haar moeder, haar longarts en met bijwerkingencentrum Lareb en met de fabrikant van de salbutamol, Sandoz.

Fabrikant Sandoz waarschuwt patiënten die salbutamol gebruiken om niet plotseling te stoppen met het middel na het kijken van de uitzending. Bij twijfel roept de fabrikant mensen op met hun huisarts te spreken over een eventueel alternatieve astmapuffer.