Er zijn grote fouten gemaakt door het verzorgingstehuis in Den Helder, waar een vrouw vorig jaar zelfmoord heeft gepleegd omdat ze gedwongen werd te verhuizen. Dat blijkt uit documenten die De Telegraaf via een klokkenluider in handen heeft gekregen.

De resultaten van het onderzoek dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft gedaan zijn al een half jaar geheimgehouden. In september vorig jaar berichtte EenVandaag al over de misstanden die in het verzorgingstehuis plaatsvonden. 

Bij de medewerkers van het verzorgingstehuis was het al langer bekend dat de vrouw zelfmoord wilde plegen als ze de locatie moest verlaten. De directeur, Coen Veenstra, liet echter weten dat er geen concrete aanwijzingen waren dat de bewoonster zich daadwerkelijk van het leven zou beroven.

Veenstra reageerde in september vorig jaar voor de camera. Hij zei geschokt te zijn, maar respecteerde de keuze van de vrouw om uit het leven te stappen. Volgens Veenstra was er geen oorzakelijk verband tussen de verhuizing en de zelfmoord.

Bekijk zijn gehele reactie hier:

Een maand later bleek dat de bewoonster al meerdere malen had gewaarschuwd dat als ze moest verhuizen, ze zelfmoord zou plegen. Deze waarschuwingen werden in het verzorgingstehuis genegeerd: