25.000 dodelijke slachtoffers per jaar heeft deze vliegende plaaggeest op zijn naam staan. De tijgermug: verspreider van het Chikungunya-virus, veroorzaker van zware griep. Maar dit insect draagt nog een virus bij zich. Dengue, ook wel knokkelkoorts genoemd. Wereldwijd worden er jaarlijks tussen de 50 en 100 miljoen mensen mee besmet, van wie 25.000 patiënten de ziekte niet overleven.

Maar als het aan het Britse bedrijf Oxitec ligt gaat dit cijfer veranderen. Door een gen te maken met stukjes DNA van het herpesvirus en de E. colibacterie en dit gen in het DNA van de tijgermug te plaatsen, heeft het bedrijf een genetisch gemodificeerde mannelijke tijgermug gemaakt. 

Zodra dit mannetje paart met een wild vrouwtje, treedt het genetisch gemodificeerde stukje DNA in werking. Het zorgt ervoor dat de vrouwelijke nakomelingen niet kunnen vliegen en dus niet kunnen paren. Bij proeven in Brazilië en de Kaaiman-eilanden is een tijgermugpopulatie met 96 procent teruggebracht. 

Niet iedereen is blij met deze nieuwe methode van bestrijding. In Florida keren burgers zich tegen de vrijlating van miljoenen genetisch gemodificeerde tijgermuggen, en ook in Maleisië en Brazilië klinkt kritiek.