De Stichting Respijtzorg Alkmaar heeft zich in 2011 niet schuldig gemaakt aan discriminatie toen ze zorgvrijwilliger Gerrit Tholenaars afwees vanwege zijn seropositiviteit. Tot dat oordeel kwam de rechtbank in Alkmaar vandaag. De stichting is vrijgesproken.

Het Openbaar Ministerie (OM) vroeg de rechtbank twee weken geleden de stichting te veroordelen tot een gift van 500 euro aan het Aidsfonds en een voorwaardelijke boete van dezelfde omvang.

De rechter acht niet bewezen dat de seropositiviteit van Tholenaars als handicap kan worden bestempeld; wat wel moet in het Wetboek van Strafrecht. Daarnaast zouden Tholenaars en zijn man zich dominant en sturend hebben opgesteld tijdens een door hen opgenomen gesprek met het Respijthuis.

Gerrit Tholenaars laat EenVandaag vandaag weten teleurgesteld te zijn in de uitspraak.  

‘Natuurlijk accepteer ik de uitspraak van de rechter. Die zegt: er is niet gediscrimineerd. Maar ik laat me geen ander gevoel aanpraten. Ik ben anders behandeld dan een ander vanwege mijn hiv. En dat voelt wel degelijk als discriminatie. Waarom denk je dat ik anders zo lang heb gestreden? Ik heb me gekrenkt gevoeld.’

Ook vond de aanklaagster dat de stichting Tholenaars bijna 900 euro schadevergoeding moest betalen.

EenVandaag maakte gisteren deze reportage: