Personeelsleden in verpleeghuizen hebben massaal gereageerd op een enquête van de FNV over onderbezetting in de zomer. Ze beschrijven hoe bewoners pas laat op de dag worden aangekleed en regelmatig te laat worden verschoond of naar het toilet worden gebracht. Maar ook hoe ze met onervaren of veel te weinig mensen de zorg moeten zien te leveren.

Janette van Vliet werkt zelf al jaren in de ouderenzorg en ziet met lede ogen aan hoe de situatie in haar tehuis steeds verder verslechtert. In de zomer zijn de problemen extra nijpend. "Mensen gaan nu één keer per week onder de douche. Als ik met een invalkracht sta die de mensen niet kent, douchen we eigenlijk niet. Dan wassen we met een washandje."

De kwaliteit van de zorg in verpleeghuizen ligt al langer onder vuur. Vlak voor de zomervakantie publiceerde de Inspectie voor de Gezondheidszorg nog een zwarte lijst met slecht scorende tehuizen

De FNV wil dat het kabinet haast maakt met de beloofde norm die aangeeft hoeveel personeelsleden minimaal op een groep bewoners moet staan. "De bevindingen van de Inspectie onderstrepen de noodzaak van zo’n norm voor verpleeghuizen. De inspectie stelt dat het niet ligt aan de inzet en betrokkenheid van de zorgmedewerkers, maar als je met te weinig collega’s bent dan kan je niet alles doen," constateert Sarah Dobbe van de FNV. "We horen dat ze voortdurend het gevoel hebben dat ze tekort schieten. Het gevoel dat je de basiszorg niet meer kan leveren, doet mensen verdriet."

In een reactie op de resultaten van de enquête laat staatssecretaris Martin van Rijn aan EenVandaag weten: 'In geen enkel verpleeghuis zijn de omstandigheden exact hetzelfde, maar goede kwaliteit van zorg willen we altijd en overal. Daarom stuur ik in oktober de 'Leidraad verantwoorde personeelsamenstelling' naar de Tweede Kamer, als onderdeel van de bredere vraag 'wat vinden we met z'n allen nou goede kwaliteit van zorg?' De leidraad kan houvast bieden bij het komen tot een juiste mix van bijvoorbeeld kennis en competenties van het personeel.'

Vanavond in EenVandaag gaan we uitgebreid in op de uitkomsten van de enquête onder bijna 2500 zorgmedewerkers. We spreken de uitkomsten met Sarah Dobbe, campagneleider verpleeghuiszorg bij de FNV. In de studio reageert Jan de Vries, directeur van Actiz, de koepelorganisatie van zorgondernemers waaronder ook verpleeghuisdirecteuren.