Een arts door laten werken in je ziekenhuis terwijl je weet dat hij verantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van minstens vijf patiënten. Het klinkt ongelofelijk, maar het was de realiteit: in een Duits ziekenhuis werkte een Nederlandse ex-chirurg, terwijl het ziekenhuis op de hoogte was van zijn schokkende verleden. Pas toen de zaak de publiciteit haalde werd de samenwerking stopgezet.

In Nederland loopt een strafrechtelijk onderzoek tegen de ex-chirurg, voor fouten die hij heeft gemaakt bij maagverkleiningsoperaties in Emmen. In eerste instantie deed het ziekenhuis in Duitsland alsof ze niets van die geschiedenis wisten, maar EenVandaag kwam erachter dat ze die informatie gewoon ter zijde hebben geschoven. Deze zaak toont volgens betrokkenen opnieuw aan dat er een Europese zwarte lijst moet komen van artsen die in de fout zijn gegaan en hun ambt niet meer mogen uitoefenen.

EenVandaag ging naar het Duitse ziekenhuis waar de Nederlander gewoon aan de slag kon. Verder spreken we o.a. met een nabestaande van een slachtoffer van de Nederlandse ex-chirurg, Europarlementariërs en Minister Schippers van Volksgezondheid.