In de aanloop naar de verkiezingen brengt EenVandaag kiezer en Kamerlid samen en bespreekt met hen onderwerpen die een rol spelen deze verkiezingen.

In deze aflevering van ‘Contract met de kiezer’: mantelzorgers. Het kabinet heeft de afgelopen jaren zich erg gericht op participatie. Familie, buren en vrienden moeten weer meer gaan doen voor hun hulpbehoevende naaste. Daardoor en door de vergrijzing groeit het aantal mantelzorgers. 

De meesten doen dat uit liefde, maar wat het volgens mantelzorgorganisatie Mezzo zoveel moeilijker maakt is de regeldruk. Uit onderzoek van Mezzo blijkt dat een mantelzorger gemiddeld drie uur per week bezig is met papierwerk om alle zorg geregeld te krijgen. Volgens Mezzo zorgt dit voor erg veel stress, en is dit ook een belangrijke reden waarom veel mantelzorgers overbelast raken.

Inge Kerkhoven is één van die mantelzorgers. Haar 16-jarige dochter Lotte heeft het Rett-syndroom wat ervoor zorgt dat ze meervoudig gehandicapt is en volledig hulpbehoevend. Lang was het volgens Inge allemaal goed geregeld, tot er enkele jaren geleden bezuinigd en gedecentraliseerd werd. Een tijdje heeft ze geen persoonsgebonden budget gehad en slapeloze nachten, omdat ze er gewoonweg niet uit kwam. Voor nu is het allemaal geregeld, maar ze is onzeker over of dat voor volgend jaar ook weer zo is.

Inge zou graag meer deskundigheid zien bij de sociale verzekeringsbank, zodat ze beter en sneller geholpen kan worden en onzekerheid weggenomen word. Daarnaast lijkt het haar ook goed als er zoals vroeger iets vaker naar de mens wordt gekeken in plaats van naar de regel.

Sjoerd Potters is woordvoerder mantelzorg voor regeringspartij VVD. De VVD heeft in de afgelopen regeerperiode erg ingezet op zelfredzaamheid. Wil de VVD straks, na de verkiezingen iets aan die regeldruk gaan doen?