De cliëntenstop voor de wijkverpleging van thuiszorgorganisatie De Vierstroom in Zoetermeer is opgeheven. De stop werd enkele weken geleden ingevoerd omdat het geld bij De Vierstroom op was. De Vierstroom zat al 4 ton boven het budget voor de wijkverpleging voor 2015.

De vraag naar wijkverpleging was zo groot dat De Vierstroom extra personeel zou moeten aannemen om alle zorg te kunnen leveren. 

Zorgverzekeraar CZ, die over het budget  voor de wijkverpleging gaat, wilde wel extra geld geven als De Vierstroom de eerste 5% van de budgetoverschrijding zelf zou betalen. De Vierstroom weigerde dat. Directeur Jeroen van den Oever: “ Als ik daar aan begin kan ik het bedrijf wegens faillissement straks wel sluiten.”

Na de reportage in EenVandaag gingen De Vierstroom en zorgverzekeraar CZ opnieuw naar de onderhandelingstafel.

Er is nu een akkoord bereikt. De Vierstroom krijgt voor 2015 extra geld om aan de toegenomen vraag naar wijkverpleging te kunnen voldoen. 

De voorwaarde dat de thuiszorgorganisatie de eerste 5% zelf zou moeten betalen is van de baan. Volgens zorgverzekeraar CZ komt het extra geld voor De Vierstroom van andere thuiszorgorganisaties waar de vraag naar wijkverpleging kleiner was dan oorspronkelijk verwacht. 

De Vierstroom kan nu extra wijkverpleegkundigen aannemen. Directeur Van den Oever is blij met de oplossing. Maar vreest de nieuwe bezuinigingen op de wijkverpleging voor 2016. Dan wordt er opnieuw gekort op het budget. Landelijk 100 miljoen euro, bovenop de bezuiniging van 400 miljoen van 2015.