Twee jaar geleden stond het Beursplein in Amsterdam vol met de tenten van de Occupy-beweging. Het plein is nu alweer tijden leeg, de tenten zijn verdwenen. Wat is er over gebleven van het gedachtengoed van Occupy?

De Occupy-beweging komt in 2011 in de VS opzetten als protest tegen het kapitalisme, de tentenkampen schieten als paddenstoelen uit de grond. Ook in Nederland krijgt de beweging voet aan de grond. In Amsterdam komt er een een tentenkamp op het Beursplein.

Een collectief van zeven filmmakers filmt in het tentenkamp tijdens het protest. Het resulteert in de documentaire Don't shoot the messenger, die maandag op het Nederlands Filmfestival in première gaat en een inkijk biedt in de beweging.

Kritiek

‘Wij zijn de 99 procent’ is een vaak gehoorde leus. Maar de doelen van Occupy zijn niet altijd eenduidig. Behalve veel steun, komt er ook kritiek.

Twee jaar na de start van het protest stellen we de vraag: wat heeft Occupy bereikt? In EenVandaag spreken we hierover met 'Rick', die deel uitmaakte van het protest in Amsterdam. Bankier Peter Verhaar was een criticaster van het eerste uur van Occupy. Hoe kijkt hij terug op het protest beweging? Ook spreken we met filmmaker Yang Ting Yeun en Irene van Staveren, hoogleraar economie.

Occupy Nederland

EenVandaag maakte in 2011 meerdere reportages over het Occupy-protest. Bekijk reportages over Occupy in Nederland rechtsboven op deze pagina, hieronder een reportage over de wereldwijde beweging.

 

Nog steeds Occupy-protest in Amsterdam

Wat is de occupybeweging?

Hoe lang houdt Occupy nog stand?