Hoeveel vertrouwen hebben mensen nog in de grote banken? Hoeveel mensen zijn van plan hun Rabobank-rekening op te geven? EenVandaag staat zaterdag volledig in het teken over de gebeurtenis die de bancaire wereld opnieuw op haar grondvesten doet schudden: Rabobank moet een gigantische boete van 774 miljoen euro betalan voor het manipuleren van de zogeheten Libor- en Euriborrente. 

Het EenVandaag Opiniepanel doet, naar aanleiding van het Libor-schandaal, onderzoek naar het vertrouwen in de banken en in de Rabobank in het bijzonder. Dertig medewerkers waren daarbij betrokken, topman Piet Moerland trok direct zijn conclusies en trad af. Het ging deze week als een schokgolf door de financiële wereld, en hoe denken de leden van het panel over deze fraudezaak, en in hoeverre is de reputatie van de Rabo beschadigd?

Hoe heeft het zover kunnen komen? Hoogleraar ontwikkelingseconomie Irene van Staveren neemt ons mee in een historisch overzicht van bankschandalen, feiten en cijfers en een korte geschiedenis van de Rabobank. De boerenleenbank stond lange tijd bekend als oerdegelijk en betrouwbaar, en was ook lang de tegenpool van de 'snelle' jongens van bijvoorbeeld ABN Amro en ING.

Ook een reactie van minister Jeroen Dijsselboem (Financiën) op de ontwikkelingen van deze week. Vanavond in EenVandaag zegt hij:

'Ik vind dat de mensen die bij dat schandaal betrokken waren, vervolgd moeten worden, ontslagen moeten worden, dat laatste is al gebeurd. En uiteraard dat ze ook hun bonussen terug moeten brengen en elke juridische mogelijkheid die daar is moet worden beproefd.'

Daarnaast econoom Jaap van Duijn. In de studio is Chris Buijink,  voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

Libor staat voor 'London interbank offered rate' en is de rente die banken in rekening brengen als ze elkaar geld lenen. Het geldt als een van de belangrijkste rentetarieven in de bancaire wereld. De rente komt elke dag tot stand op basis van een opgave van 16 internationale banken, waaronder Rabobank. Sinds 2005 werd de rente gemanipuleerd: hij zou te hoog zijn doorgegeven zodat meer winst kon worden geboekt.

Dijsselbloem: 'Betrokkenen Libor-schandaal moeten strafrechtelijk vervolgd worden'