De vakbonden voor het grondpersoneel eisen dat luchtvaartmaatschappij KLM de voorstellen voor een nieuwe CAO binnen een week van tafel haalt. Gebeurt dat niet, dan weigeren de bonden verder te onderhandelen. Dat schrijven vertegenwoordigers van de FNV, CNV, De Unie, de Vereniging voor Hoger KLM Personeel en de Nederlandse Vereniging van Luchtvaart Technici in een brief aan de KLM-top. De brief is in het bezit van EenVandaag. (Bekijk de brief onder aan deze pagina.)

De vakbonden vinden dat de voorstellen van KLM alleen maar tot verslechteringen leiden. Zo zouden toeslagen van tafel moeten, lonen worden bevroren en zouden oudere werknemers vrije dagen moeten inleveren. De bonden vinden dat er te veel wordt gevraagd, zeker gezien het feit dat KLM de laatste tijd weer winst maakt. Ook vinden ze dat KLM van het grondpersoneel een groter offer vraagt dan van de piloten. ,,Waarom niet eerst de slagroom bij de vliegers vandaan halen in plaats van de plakjes kaas van het grondpersoneel?”, aldus CNV-bestuurder Dolf Polders onlangs. Uit onderzoek van EenVandaag bleek eerder dat vooral het cabinepersoneel van KLM veel duurder is dan dat van concurrenten.

De huidige CAO voor het grondpersoneel van KLM loopt op 30 juni af en geldt voor zo’n 16.000 personeelsleden. KLM blijft er bij dat ingrijpen in arbeidsvoorwaarden nodig blijft, omdat de luchtvaartmaatschappij in vergelijking met concurrenten nog steeds te duur is. 

De betrokken bonden hebben nu gezamenlijk een ultimatum gesteld aan de KLM-directie. Als de voorstellen voor een nieuwe CAO niet voor 18 mei zijn ingetrokken, dan zien ze geen basis meer om verder te onderhandelen.