Het merendeel van het voormalig personeel van warenhuisketen V&D is weer aan het werk. Volgens uitkeringsinstantie UWV zijn bijna 7000 van de ruim 10.000 oud-medewerkers weer aan de slag.

Vooral de jongeren hebben een nieuwe baan gevonden. Voor veel oudere werknemers is de situatie minder rooskleurig: slechts één op de vijf vijftigplussers is weer aan het werk.

Het grootste deel van het voormalig warenhuispersoneel vond werk in de detailhandel of in de horeca. Andere sectoren waar V&D'ers naartoe gingen zijn de zorg, de zakelijke dienstverlening en de uitzendbranche.

V&D werd op oudjaarsdag 2015 failliet verklaard. Alleen voor ruim vijftig zelfstandige filialen van La Place bleek begin dit jaar een doorstart mogelijk, onder de vleugels van supermarktbedrijf Jumbo. Later werd bekend dat V&D zelf mogelijk nog terugkomt als webshop. Drie winkelondernemers, waaronder CoolCat-baas Roland Kahn, hebben daarvoor de merkrechten van het failliete bedrijf overgenomen.

De laatste jaren zijn er meer bekende ketens uit de Nederlandse winkelstraten verdwenen. Volgens het UWV zijn de vooruitzichten op een baan in de detailhandel momenteel toch niet slecht. Door het economisch herstel groeit de omzet van winkels weer en neemt de werkgelegenheid toe. In de nabije toekomst moet vooral de komst van warenhuisketen Hudson's Bay veel werk opleveren. Het Canadese concern wil de komende twee jaar in totaal twintig winkels openen in Nederland, wat naar verwachting zo'n 2500 nieuwe banen betekent.

In Radio EenVandaag vier portretten van voormalige V&D’ers. De 61-jarige Ruud de Bruin was 41 jaar in dienst van V&D in Den Bosch. Hoe gaat het nu met hem?