Het coöperatieve plantenveilingbedrijf Royal Flora Holland wil het veilingproces vergaand digitaliseren. Vanaf 4 oktober komen de planten niet meer fysiek langs in de veilinghal, maar worden alleen nog maar foto's geprojecteerd. Ruim tweehonderd plantenkwekers komen in opstand tegen deze ontwikkeling.

Een plant koop je niet van een foto, vinden deze kwekers. Planten moet je aanraken, zien, ruiken. De kwekers vrezen dat deze digitalisering van de verkoop voor hen de doodsteek betekent. Opmerkelijk is dat niet alleen de kwekers, maar ook hun klanten protesteren tegen de plannen van de veiling. 

De aard van het vak

Volgens de kwekers gaat het veilingbedrijf met de digitale veiling volledig voorbij aan de aard van het vak. Want wie garandeert dat een plant op een foto ook dezelfde plant is die uiteindelijk geleverd wordt? Een digitale marktplaats gaat leiden tot fouten en vervolgens tot schadeclaims, die vooral kleine kwekers de kop gaat kosten, zo vrezen ze. 

Deze kwekers willen Royal Flora Holland nu dwingen om een andere koers te varen. Dat doen ze door een bijzondere algemene ledenvergadering te beleggen. Dit is uniek omdat dit slechts de tweede keer is sinds de oprichting.