In Amsterdam is grote beroering ontstaan onder huizenbezitters door een nieuw voorstel van de gemeente. Het draait allemaal om de gemeentelijke erfpacht, de vergoeding die de meeste huiseigenaren betalen voor de grond onder hun huis. In sommige gevallen gaat die met honderden procenten omhoog. Soms met grote gevolgen voor de huiseigenaren.

Amsterdammer Jan Schrijver woont in een pand dat al honderd jaar in de familie is. “Als de plannen van de gemeente doorgaan, dan zal ik moeten verhuizen,” zegt hij. Schrijver kan de erfpacht van 25.000 euro per jaar nooit opbrengen. Wouter Wolzak kocht afgelopen september een eengezinswoning in de Bijlmer. Hij zegt: “Als ik geweten had wat er nu boven mijn hoofd hangt, was ik nooit verhuisd”. Hij moet een bedrag van 60.000 euro op tafel leggen. Zijn verbouwplannen heeft ie in de ijskast gezet.

De gemeente wil met het nieuwe voorstel huiseigenaren meer zekerheid geven. De erfpacht verandert nu elke 50 jaar. In het nieuwe voorstel wordt het een vast bedrag. Maar doordat de erfpachtcanon is gekoppeld aan de waarde van de woning, gaat die in de meeste gevallen extreem omhoog.

Vanavond in EenVandaag het verhaal van Jan Schrijver en Wouter Wolzak. Ook een reactie van Koen de Lange van de stichting Erfpachters Belang Amsterdam en van VVD-wethouder Eric van der Burg van de gemeente Amsterdam: