Van de Zalando-zeepbel tot de willekeur in de kosten van bouwvergunningen: de economieredactie bracht in 2016 vele verhalen onder de aandacht. In deze top 5 blikken we terug op de best bekeken economieverhalen van 2016. 

1) ‘Grote webwinkels imploderen'

Steeds meer winkelketens gaan failliet en de leegstand neemt toe. Vaak wordt dat geweten aan de opkomst van online winkelen. Maar hoe solide is het verdienmodel van webwinkels eigenlijk? Hoe groot is de kans dat zij wel overleven?

Hans van Tellingen van onderzoeks- en adviesbureau Strabo nam de sector onder de loep en prikt in zijn boek ‘#Watnoueindevanwinkels?’ een aantal mythes rondom webshops door. Verreweg het grootste deel van de online winkels is niet winstgevend, constateert hij, en zal dat waarschijnlijk ook niet worden.

Lees hier alles over de Zalando-zeepbel of kijk de reportage terug: 

2) 'Sociale werkplaats moet weer open'

Een kwart van de leerlingen die de praktijkschool verlaten zit zonder werk thuis. Het lukt ze niet een baan te vinden. Een verloren generatie dreigt. Die waarschuwing gaf Huub Poels, voorzitter van het Landelijk Werkverband Praktijkonderwijs. Samen met hoogleraar arbeidsmarkt Ton Wilthagen pleit hij voor het openhouden van de sociale werkplaats voor deze groep.

EenVandaag sprak met staatssecretaris Jetta Klijnsma en ging langs bij de School voor Praktijkonderwijs 'de Rijzert' in Den Bosch en Bakkerij Hutten in Veghel, waar werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt meewerken.

3) Truckkartel: na de boetes komen de claims

Vijf vrachtwagenfabrikanten moeten een recordbedrag van bijna 3 miljard euro aan geldboetes betalen voor het maken van geheime prijsafspraken. Het is de hoogste boete die de Europese Commissie ooit oplegde. Bij claimorganisatie MKB-claim meldden zich al 2500 Nederlandse transportbedrijven die gecompenseerd willen worden.

In EenVandaag spraken we met Jan Hoefnagels, één van de gedupeerden. en met William Todts van de milieuorganisatie Transport & Environment, die al jaren geleden vermoedens had over een kartel. In onze uitzending riep Eurocommissaris Margrethe Verstager transporteurs op om hun schade te claimen.

Truckkartel

4) Aan de grond door de Rabobank

Het ging ondernemer Ronald Loman uit Woerden goed toen hij in 2010 een nieuw project lanceerde waarmee hij zich wilde gaan inzetten voor het verduurzamen van vastgoed. De rekening van de stichting Wij Bouwen voor Morgen bij de Rabobank staat op zijn naam. Een ander bestuurslid van de stichting blijkt betalingen te verrichten met het pasje. Daarop besluit Loman die te laten blokkeren.

Tot zijn grote verbazing ontdekt Loman dat de Rabobank de pas gedeblokkeerd heeft. Zijn collega, tevens voorzitter van de Raad van Commissarissen van de Rabobank Utrechtse Heuvelrug, heeft 35.000 euro overgemaakt naar zijn eigen bedrijf. Volgens de rechter heeft de bank haar zorgplicht geschonden maar de bank wijst aansprakelijkheid af.

Door deze affaire zit Loman aan de grond, bekijk hier zijn verhaal:

5) 38 of 868 euro? Kosten bouwvergunning ‘willekeur’

De kosten die gemeenten in rekening brengen voor een bouwvergunning lopen enorm uiteen. Dat bleek uit nieuw onderzoek van de Vereniging Eigen Huis. Kun je in Leiden een dakkapel laten plaatsen voor slechts 38 euro, in Son en Breugel ben je daar 868 euro voor kwijt. Eigen Huis noemt de verschillen in tarieven “onbegrijpelijk groot” en hekelt de intransparantie. Gemeenten mogen namelijk niet meer rekenen dan de kostprijs.

EenVandaag ging langs bij koploper Son en Breugel en in Leiden, de laagstgenoteerde in het onderzoek. Hoe kan het tarief in die gemeenten voor één en dezelfde vergunning zo ver uit elkaar liggen? Ook spraken we met directeur Cindy van de Velde van de Vereniging Eigen Huis

 Hoe hoog zijn de leges in uw gemeente? Bekijk het op deze kaart:

Bouwleges