Het aantal Bed & Breakfasts in Nederland groeit explosief. Dit jaar is de 5500e B&B geopend. De economische crisis is een veelgenoemde reden om een Bed & Breakfast te beginnen, vertelt Hanny Hoedemaker, eigenaar van Bedandbreakfast.nl. "Vaak was het al een langgekoesterde wens. Maar er wordt echt werk van gemaakt wanneer een van beide partners zijn baan verliest."

Ruim zestig procent van de B&B’s in Nederland telt maar één of twee kamers. Sommige bieden een kinderslaapkamer, een theehuisje in de tuin of een woonboot aan. Maar vooral originele plekken zijn in. Onlangs openden onder meer een hooihuys in Woerden en een pakhuissuite in Groningen de deuren.

Nu steeds meer gemeenten het mogelijk maken een bed & breakfast te beginnen, bieden handige makelaars lastig te verkopen panden tegenwoordig aan als luxe pensions. De vraag naar een weekendje Bed & Breakfast blijft namelijk groeien. De babyboomer met veel vrije tijd is namelijk dol op deze gastenkamers en mensen blijven vanwege de crisis vaker in het eigen land.