Nederlandse banken weigeren sinds een jaar hypotheken te verstrekken op huizen die op de grond van een andere particulier staan. Wie dus in een huis woont met deze particuliere erfpacht krijgt het nooit meer verkocht. In totaal gaat het daarbij in Nederland om 125.000 woningen. Gedupeerden en Vereniging Eigen Huis zijn al maanden in gesprek met de banken, maar die weigeren toe te geven. Zelfs op een ultimatum dat vorige week vrijdag afliep hebben de banken niets laten horen.

Dat dit kan leiden tot schrijnende gevallen blijkt uit een reportage in EenVandaag waarin te zien is hoe een gehandicapte vrouw moet verhuizen naar een aangepaste woning, maar dit niet kan omdat haar eigen huis onverkoopbaar is geworden. En haar eigen huis aanpassen gaat ook niet, omdat de bank een tweede hypotheek, zelfs gefinancierd uit de overwaarde, niet wil verstrekken.

Maar ook als een stel gaat scheiden en de boedel moet worden verdeeld ontstaan er problemen. Een huis kan dan niet verkocht worden, en blijft noodgedwongen leeg staan of wordt verhuurd. In Amsterdam nemen makelaars woningen die op particuliere erfpacht staan niet eens meer in de verkoop.

Tienduizenden huishoudens in Nederland zitten daarom voor de rest van hun leven vast in hun huidige woning.