De Duitse verffabrikant Schmincke moet een bedrag van tweehonderdduizend euro betalen aan kunstschilder Frank van Hemert. Dat heeft de voorzieningenrechter in Alkmaar vandaag bepaald.

De kunstchilder is al bijna vijftien jaar in een juridische strijd verwikkeld met de verffabrikant, die in de jaren negentig de kleur ‘fleischfarbe’, of vleeskleur, op de markt bracht. Van Hemert kocht de verf in die tijd royaal in en schilderde tientallen doeken met de betreffende kleur. Zeven jaar na het opbrengen van de verf op het doek deed zich echter iets merkwaardigs voor: de fleischfarbe werd plots vloeibaar en begon in straaltjes van de doeken te druipen

Noodgedwongen door de vele claims aan zijn adres – de druipende schilderijen hingen inmiddels bij vele particulieren en toonaangevende musea als het Stedelijk Museum in Amsterdam – begon Van Hemert in 2002 een rechtszaak tegen Schmincke. In 2010 stelde de Haarlemse rechtbank de verffabrikant aansprakelijk voor de door Van Hemert geleden schade. Schmincke ging in hoger beroep, maar het Hof stelde de fabrikant in februari van dit jaar opnieuw aansprakelijk.

Van Hemert spande eerder deze maand een kort geding aan tegen Schmincke omdat betaling van de verffabrikant nog steeds op zich laat wachten. Van Hemert zit inmiddels financieel aan de grond en eiste oorspronkelijk een voorschot van vierhonderdduizend euro van de verffabrikant. Hoewel het bedrag dat de rechtbank als voorschot toekent aanmerkelijk lager uitvalt, is Van Hemert’s advocaat Maarten Schepel enorm blij met de uitspraak. “het is toch een substantieel bedrag, en daarnaast een belangrijke vorm van erkenning voor Van Hemert, die hier al zo lang voor vecht."

De rechtbank gaat een deskundige aanstellen die de totale schade die van Hemert heeft geleden in kaart moet brengen. Schmincke zal die deskundige moeten gaan betalen.

EenVandaag sprak met Van Hemert aan de vooravond van het kort geding dat hij tegen Schmicke aanspande. Bekijk hier het fragment: