Er wordt al volop getwitterd over het Eurovisie Songfestival. Want kijken met twitter als tweede scherm is een must. Zo kun je lekker met elkaar grappen maken over de deelnemende landen en wat er op het scherm gebeurt.

Twitter doet ook mee aan de hysterie door ‘hasflags’ te introduceren. Als je #NED bij je tweet zet krijg je vandaag automatisch een songfestivalhart met de vlag van Nederland in je tweet staan. Helaas verliep de introductie van deze hashflag niet vlekkeloos… de vlaggetjes deden het eerst alleen op mobiele apparaten en niet op het web. 

Bookmakers: Trijntje wordt laatste

Het ziet er na gisteren niet zo rooskleurig uit voor Trijntje. Na de generale repetitie, waarbij de hele show werd opgevoerd zoals dat vanavond te zien zal zijn, en waarbij de punten door de jury’s zijn gegeven, staan we bij de bookmakers op de allerlaatste plek. 

Dat heeft op zich weinig met haar optreden te maken, want ze zong hartstikke goed. Maar de plek van het liedje in de show valt niet helemaal lekker. We zitten tussen 2 favorieten in: België en Noorwegen. De act van Nederland voelt in de zaal als een rem op een show die net een beetje op gang is gekomen. Dat komt ook doordat Trijntje vooral op de camera gericht is en niet op de zaal. 

Ik sprak vanochtend Jan Smit, die samen met Cornald Maas commentaar doet tijdens de uitzending vanavond. Ik vroeg hem wat hij van de show verwacht en als je goed luistert, heeft hij er niet veel vertrouwen in dat Nederland de finale gaat halen. 

Hans Pannecoucke

Nederland maakt eigenlijk een videoclip op het podium, door de bekende Belgische regisseur Hans Pannecoucke bedacht. Het idee om dat zo te doen is afgekeken van Zweden dat dit al langer doet om zo meer televoters te krijgen. Die TV-kijkende mensen zijn immers veel belangrijk voor de stemmen, niet die paar duizend man in de zaal. 

Vandaar dat Pannecoucke erbij is gehaald, een zeer ervaren regisseur die onder andere met Guns ’n Roses en de Red Hot Chili Peppers heeft gewerkt. Ik sprak hem vanochtend voor EenVandaag TV en hij gaf aan dat bij de tekst van Trijntjes nummer geen vuurwerk en cirque du soleil past. 

Het gaat over een onbereikbare liefde die ze aanspreekt waarom hij haar niet ziet staan. Pannecoucke houdt de regie van de act daarom rustig. We zullen een boze of wanhopige Trijntje zien die in de camera aandacht vraagt van haar onbeantwoorde liefde. Het eerste shot is heel dichtbij van haar ogen vanachter een zwarte sluier. Dan zoomt de camera langzaam uit en draait om haar heen. Zij blijft de camera volgen en opzoeken om contact te maken. Het duurde even voordat de Oostenrijkse crew doorhad wat Pannecoucke wilde. 

Kanshebbers?

Op wie moeten we vanavond letten? Er doen vanavond 16 landen mee aan de eerste halve finale. Tien daarvan mogen door naar de finale. De landen die favoriet zijn en sowieso door zullen naar de finale, zijn volgens de kenners Estland, Rusland en Finland, zij staan in top 5 van de bookmakers.

Estland stuurt een duo dat er een beetje uitziet als Waylon en Ilse, met een catchy popsong. Rusland stuurt een prachtige ballad, ‘a million voices’ met een zangeres in een witte jurk die bijna van het podium straalt.

Opvallend: gisteren werd voorafgaande aan de show door de presentatoren op het podium nog duidelijk instructies gegeven dat het publiek Rusland of andere landen niet uit mogen joelen vanwege hun politieke leiders. ‘De inwoners van een land kunnen er niks aan doen erin geboren te zijn’. Vorig jaar werd de Russische afvaardiging uitge-boehd, vanwege de spanningen tussen Rusland en het westen. 

En dan Finland. De vreemde eend in de bijt die alleen daarom al goed zou kunnen scoren. Het is een band van vier mannen van middelbare leeftijd met het down syndroom. Ze spelen keiharde punk metal rock. 

Let ook op België, zij treden voor Nederland op en hebben een apart, maar pakkend liedje. Dat België in dezelfde voorronde zit kan een pluspunt zijn, omdat ze vanavond mee mogen stemmen en we daar altijd wel wat punten van krijgen. Trijntje heeft de afgelopen nacht wakker gelegen, vertelde ze vanmiddag. Er wordt op dit moment nog geoefend en er worden laatste kleine veranderingen aangebracht en dan moet het staan als een huis. Niet in de veelbesproken gescheurde jurk dus, maar in het wijde broekpak van de Japanse modeontwerper Issey Miyake. 

Veiligheidsmaatregelen

Intussen zijn hier in Wenen de veiligheidsmaatregelen opgeschroefd, zowel zichtbaar als onzichtbaar. Maar niemand in de hal hoeft zich zorgen te maken. De hal is al wekenlang een veilige zone waar niemand zomaar in of uit komt zonder dat zijn of haar tas is gecontroleerd en door een detectiepoortje is gegaan. Volgens Oostenrijkse media is er extra zenuwachtigheid na de bommelding vorige week bij Germans Next top Model, waardoor de hele uitzending kwam stil te liggen omdat de zaal moest worden ontruimd.