Eén van de grootste Nederlandse oorlogsmisdadigers wordt definitief uit de vergetelheid gehaald. Gisteren ging de speelfilm Riphagen in première op het Nederlands Film Festival. Regisseur Pieter Kuijpers baseerde zich op het gelijknamige boek van Bart Middelburg en René ter Steege. 

Die onthulden in 1997 dat de jodenjager  uit Nederland wist te ontsnappen met hulp van het Bureau Nationale Veiligheid, de voorloper van de BVD. Dit in ruil voor informatie over foute Nederlanders. De auteurs vulden hiermee een hiaat in de geschiedschrijving.

Andries Riphagen was in de jaren dertig een invloedrijke Amsterdamse crimineel, een berucht souteneur  en gokbaas, die al snel de bijnaam Al Capone verwierf. Tijdens de Tweede Wereldoorlog collaboreerde hij met de Duitsers en werd onmetelijk rijk met het opsporen, afpersen en verraden van Joodse onderduikers en verzetsmensen. De oorlogsmisdadiger heeft zeker 200 mensen de dood in gejaagd. Maar hij heeft nooit terecht gestaan en is dus nooit veroordeeld voor zijn misdaden. Hij stierf in 1973 in een privékliniek in Zwitserland.

EenVandaag spreekt met auteur Bart Middelburg, regisseur Pieter Kuijpers en de zoon van Riphagen over een film die de scheidslijn tussen goed en kwaad in de oorlog bijstelt. Er waren niet alleen onschuldige slachtoffers, overtuigde daders en moedige verzetshelden. Er waren ook heel veel opportunisten die dachten beter te worden van de oorlog.

Bekijk hieronder het volledige interview met de zoon van Andries Riphagen: