John de Wolf, Glenn Helder, Andy van der Meijde en Theo Janssen zijn enkele van de oud-profvoetballers die met elkaar op theatertournee gaan. 

”Wij zijn voetballers met een ‘krasje’’, zegt Glenn Helder. “En je kunt rustig zeggen dat ik zelf een heel groot kruis heb. Ik heb natuurlijk in de gevangenis gezeten, ik ben gaan sprinten voor de politie. Dat soort dingen vertel ik op het podium. Ik praat over de fase van mijn leven dat ik, om bij mijn naam te blijven, niet helemaal helder was.”

FC de Rebellen  

Ze noemen zich FC de Rebellen - de gemene deler is dat ze buitenbeentjes waren in de voetballerij en ze liepen als ‘enfant terrible’ flinke averij op tijdens hun actieve loopbaan. Op het podium vertellen ze hun persoonlijke verhaal met een zwart randje, naast uiteraard de melige voetbalverhalen.

Afgelopen vrijdag ondertekenden FC de Rebellen een convenant met de Dienst Justitiële Inrichtingen. Tijdens de theatertournee werken achter de schermen vijf gedetineerden mee aan de voorstelling - ze bouwen onder meer het decor op. Binnenkort komen ze vrij en zo kunnen ze reïntegreren. Doel is om werkervaring op te doen en een nieuw sociaal netwerk op te bouwen. 

EenVandaag is bij de eerste voorstelling waar gedetineerden als zogenaamde roadie meewerken. We spreken over de voorstelling met Glenn Helder. En met een gedetineerde, die anoniem moet blijven van Justitie. 

Rolmodel

Helder schopte het tot het Nederlands Elftal, maar belandde in de gevangenis voor bedreiging, mishandeling en verboden vuurwapenbezit. De gedetineerde heeft vaker vastgezeten en komt uit de Randstad. Na zijn zijn vrijlating wil hij aan de andere kant van het land gaat wonen om uit zijn criminele netwerk te blijven. Hij zegt: “Deze voetballers laten zien dat het ook anders kan. Dat het goed met je kan gaan na je detentie en dat je niet terug valt.'' Glenn Helder vindt het fijn nu eens een rolmodel te zijn. “Want als je ervoor kunt zorgen dat mensen leren van hun fouten, dan is er sprake van een win-win-situatie!''